Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lucie Stepanova, cello & Peter Verelst, piano

22 november 2015 om 14:30 tot 16:30

€15

Lucie Stepanova, cello
Peter Verelst, piano.
Peter Verelst Lucie Stepanova

inloop en koffie of thee vanaf 14.00 uur,
aanvang concert 14.30 uur, na afloop een drankje
all in € 15,=. Graag aanmelden via deze link:
[sc:registreer]

Lucie Stepanova en Peter Verelst gaven eerder een prachtig klassiek concert op De Welle. Dit keer spelen zij werken van Schumann, GretchaninoffJanáček en Brahms. In het eerste deel van Schumanns Adagio en Allegro horen we een lang uitgesponnen duet tussen piano en cello, waarna het tweede deel opent met een thema waarin u de jachthoorns als het ware hoort schallen. Even verstilt de sfeer voor een tragere passage in het derde deel waarna het stuk briljant afsluit.
De opmerkzame luisteraar zal horen dat er, naast de gemeenschappelijke toonaard, nog zeer veel parallellen bestaan tussen de gekozen sonates van Gretchaninoff en Brahms. Het is daarom uitermate boeiend om beide werken met elkaar te confronteren binnen hetzelfde programma. De muziek van Janáček laat zich typeren door een intense lyriek. Deze muziek zit Lucie, als Tsjechische, in het bloed en zij is dan ook de ideale vertolker van deze prachtige muziek. De middag zal worden afgesloten met de meeslepende eerste sonate voor cello en piano van Johannes Brahms.

programma

Robert Schumann (1810-1856): Adagio und Allegro in As, opus 70 (versie voor cello en piano)

Alexander Gretchaninoff (1864-1956): Sonate voor cello en piano in e, opus 113

  • Mesto
  • Menuetto tragico
  • Allegro

Leoš Janáček (1854-1928): Pohádka (ein Märchen)

  • Con moto
  • Con moto
  • Allegro

Johannes Brahms (1833-1897): Sonate voor cello en piano nr 1 in e, opus 38

  • Allegro non troppo
  • Allegretto quasi Menuetto
  • Allegro

Lucie Štěpánová is geboren in Praag. Haar moeder is zangeres en haar vader violist. Ze begon op vierjarige leeftijd piano te spelen. Haar eerste celloles kreeg ze toen ze elf jaar oud was. Ze studeerde cello op het Praags Conservatorium bij Jaroslav Kulhan en vanaf 1994 vervolgde ze haar studie op het Utrechts Conservatorium bij Lenian Benjamins en Elias Arizcuren. In het jaar 2001 behaalde ze haar Orkestdiploma bij Christoph Henkel op de Freiburger Muziekhochschule in Duitsland en in 2003 sloot ze haar studie af met het Artist Diploma (solistendiploma) bij Janos Starker op de School of Music van de Indiana University in de USA. In het zelfde jaar won ze daar de eerste prijs op het David Popper concours. Lucie heeft tijdens haar studie vele cello- en kamermuziekmasterclasses gevolgd.

Zij treedt vaak op als solist met orkesten en in verschillende kamermuziekbezettingen in binnen- en buitenland. Zij heeft een aantal opnames en live-registraties gemaakt voor de Tsjechische radio, solorecitals gegeven op het Jong Praagfestival en gesoleerd met het Praags Filharmonisch orkest. Met het Freiburgs Akademisch Orkest heeft ze als soliste door de VS getourd. Er zijn twee documentaires over haar gemaakt voor de Japanse en de Tsjechische televisie. Er is een stuk speciaal voor haar en haar moeder gecomponeerd door de Tsjechische componist Jiří Gemrot wat ze samen hebben opgenomen voor de Tsjechische radio. Toen ze op solotoernee was door Japan heeft ze in de Casuals Hall gespeeld voor de Japanse kroonprinses.

Peter Verelst werd in 1980 geboren in Antwerpen en begon reeds op 5-jarige leeftijd met systematische pianolessen. In 1998 studeerde hij af aan de Muziekacademie der Noorderkempen met grootste onderscheiding. Hij ging geneeskunde studeren, maar gedurende zijn studententijd bleef hij zich zeer intensief toeleggen op het vervolmaken van zijn pianospel, sinds 2001 onder de deskundige leiding van de Belgische pianist Jozef de Beenhouwer. In 2001 won hij de nationale Musicologica-wedstrijd voor piano in Leuven. Peter treedt sindsdien regelmatig op in solo-recitals of in kamermuziekverband met verschillende professionele musici.
Na zijn studies geneeskunde volgde Peter een specialisatie tot anesthesist, die hij in 2010 succesvol voltooide. Momenteel is hij werkzaam als anesthesist in Sint-Niklaas in België.

Gegevens

Datum:
22 november 2015
Tijd:
14:30 tot 16:30
Kosten:
€15
Site:
www.muziekopdewelle.nl

Organisator

Muziek op De Welle
Telefoon:
0547364842
E-mail:
info@muziekopdewelle.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Muziek op de Welle
Oude Borculoseweg 7
Markelo, Overijssel 7475NE Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0547364842
Bekijk de site van Locatie